JellyPages.com


Pengikut Laman Sis Nurul

Wednesday, 31 October 2012

Latihan Industri

Assalamualaikum dan salam ukhwah rakan-rakan Nurul..

Entri kali ni Nurul just nk kongsikan sikit ttg pengalaman Nurul semasa menjalani latihan industri pada 19 Disember 2011 hingga 18 May 2012 yang lalu. Walaupun agak lewat untuk ceritakan pengalaman Nurul tu, tp Nurul akan ceritakan sedikit sekadar untuk perkongsian.

Nurul menjalani latihan industri Nurul di Malaysian Liquefied Natural Gas (MLNG) Bintulu, Sarawak. Seperti yang kita ketahui, pelan MLNG ini merupakan sebuah pelan yang terbesar d Asia dan kedua terbesar di Dunia selepas Qatar. Terdapat banyak department yang berada di dalam Firma ini dan Nurul ditempatkan di ENC/5 iaitu Civil Engineering n Maintenance Department. Di dalam department ini terdapat 27 orang staff iaitu seorang manager, seorang kerani, seorang planner, 5orang engineer dan 19 orang technician. Untuk pengetahuan rakan-rakan, semua staff ENC/5 adalah lelaki kecuali kerani mereka.


Pada mulanya, amat sukar untuk Nurul menyesuaikan diri di tempat ini kerana semua staff adalah lelaki dan Nurul terpaksa belajar dan bekerja dengan mereka. Tambahan pula, pekerjaan yang kami kendalikan adalah lasak dan memerlukan mental dan fizikal yang kuat kerana kebanyakannya adalah menaiki tempat yang tinggi. Boleh dikatakan, Nurul kena membuat kerja yang dilakukan oleh lelaki.. hehe.. Tapi pengalaman di tempat ini sukar untuk Nurul lupakan.. Nurul boleh menyesuaikan diri dalam masa yang singkat kerana semua staff amat baik dan menganggap Nurul seperti anak dan adik mereka.. Banyak juga pengalaman pahit dan manis yang Nurul lalui di sini.. Semua kenangan Nurul pahatkan di ingatan.. Terima kasih kepada semua staff di MLNG yang telah banyak memberi tunjuk dan ajar serta nasihat kpd Nurul semasa latihan industri tersebut..
2 komen budak comel:

Anonymous said...

Mai Ci aarrr....ada permit ka ambik a
gambar...


yg benar,
aku

Anonymous said...

nkjn ,